החשיבות של בדיקות המטרה:
איטום תקין של כל מרכיבי הבניין הוא הכרח לשמירה על שלמותו לאורך זמן. משום כך, חשוב להקפיד על איטום יסודי של הגג, הקירות החיצוניים, המרתפים, החלונות וכל נקודה אפשרית לחדירת מים שעלולה לגרום לנזקי רטיבות חמורים. קבלנים מומחים בתחום האיטום עושים שימוש בחומרים ושיטות איטום מתקדמות התואמות את הייעוד והמצב הספציפי.
בשל חשיבות האיטום הרבה, מכון התקנים הישראלי קבע תקנים ובדיקות ייעודיות המכונות "בדיקות המטרה" לאימות תקינות ואיכות האיטום. בדיקות אלו חיוניות ויכולות להתבצע הן לפני ביצוע עבודות האיטום והן לאחריהן במטרה לחשוף כשלים ונקודות תורפה.
הכנה נכונה לבדיקת איטום בשיטת ההמטרה:
בהכנה לבדיקת איטום קירות, חשוב להתקין את מתקן ההמטרה כראוי. בבניין עם כרכוב בולט, המתקן יותקן 5 ס"מ מתחת לאף המים, יש להתקין את המתקן באופן אופקי, כשפתחי יציאת המים פונים לכיוון הקיר.
הבדיקה עצמה מתבצעת בקיר חלק ללא פתחים, לצורך בדיקת איטום ממשקים. לבדיקת איטום חלונות, המתקן יותקן במקביל לפני החלון הסגור במרחק של 5 ס"מ, מתחת למשקוף וצידי החלון. חשוב לוודא מיקום נכון של המתקן ההמטרה על מנת לקבל תוצאות בדיקה מהימנות.
חשיבות ביצוע בדיקות המטרה:
ישנם מקרים רבים בהם מזלזלים בחשיבות ביצוע בדיקות המטרה לאיטום מבנים. החשש מתוצאות הבדיקה או הרצון לחסוך בעלויות ובזמן מובילים לפעמים קבלנים ואף לקוחות להימנע מביצוע בדיקות אלה.
אי ביצוע בדיקות המטרה לפני ואחרי תהליך האיטום הוא טעות קריטית שעלולה להוביל לבעיות איטום חמורות ועלויות תחזוקה ותיקונים גבוהות בעתיד. בדיקות המטרה לפני ואחרי איטום הן הדרך היעילה למניעת ליקויי איטום – בעיות קשות ויקרות לתיקון שרצוי להימנע מהן מראש.
לכן, חשוב להקפיד לעשות בדיקות ההמטרה לפני שמצעים איטום על הקירות. רק כך ניתן להבטיח איטום איכותי שימנע הוצאות תחזוקה וליקויים חמורים בעתיד.
מתי מבצעים בדיקת מטרה ומתי בדיקת הצפה:
בדיקת מטרה נעשית כאשר קיימים חשדות לכניסה של מים או רטיבות בקירות המבנה החיצוניים. בבדיקה זו מתיזים מים על הקירות החשודים במטרה לאתר מוקדי חדירת רטיבות. לעומת זאת, בדיקת הצפה נחוצה כאשר יש חשד לבעיות איטום בגגות המבנה או במרפסות גדולות. בבדיקה זו מציפים את כל שטח הגג או המרפסת במים כדי לחקות תנאי גשם כבדים ולזהות היכן ממוקמים הכשלים באיטום שגורמים לנזילות. בדיקת ההצפה חיונית במקרים של בעיות רטיבות מגגות.
בדיקת ההמטרה לאיטום חלונות:
בדיקת ההמטרה נועדה לוודא אטימות מוחלטת של מעטפת הבניין למים, ובפרט של רכיבים חיצוניים כמו חלונות ופתחים בקירות החוץ. ההכנה לבדיקה כוללת התקנת מתקן המטרה במיקום ספציפי – במקביל לחלון ובמרחק של 5 ס"מ ממנו, 10 ס"מ מתחת למשקוף ו-10 ס"מ מצידי החלון. בזמן הבדיקה, החלון יהיה נעול וסגור והתריס יהיה פתוח.
תהליך הבדיקה עצמו מתבצע באמצעות המטרת מים בספיקה של 200-300 ליטר לשעה למטר אורך של מיתקן ההמטרה. זמן ההמטרה המינימלי הוא 2 שעות לחלונות ו-6 שעות לקירות. אם הקירות מצופים בחיפוי פנימי, זמן ההמטרה מוארך ל-24 שעות הן לבדיקת חלונות והן לבדיקת קירות.
בתום הבדיקה, אין לראות כל סימני רטיבות או חדירת מים לתוך הבניין. הימצאות כתמי רטיבות מעידה על כשל באיטום ודורשת תיקון לפני קבלת המבנה.
בדיקת המטרה לתפרי התפשטות:
בדיקת המטרה חיונית גם לבחינת איכות האיטום בתפרי ההתפשטות האנכיים של קירות חוץ במבנים. בדיקה זו מתבצעת לרוב במבנים חדשים לאחר השלמת שלבי האיטום והחיפוי הסופיים.
תהליך הבדיקה דומה לזה המתואר לבדיקת איטום חלונות וקירות – צינורות המטרה מותקנים באופן שיכסו את שטח הקיר כולו, כשהצינור ממוקם ממוקד מול תפר ההתפשטות האנכי הנבדק. ניתן לשלב בדיקה זו עם בדיקת איטום חלונות באותו קיר.
במבנים טרומיים בעלי מספר רב של תפרי התפשטות אנכיים ואופקיים, הבדיקה מתבצעת במקביל לכולם. לעומת זאת, בבתים פרטיים עם תפרי התפשטות אנכיים בלבד, מומלץ לבצע את בדיקת האיטום של התפרים לפני בדיקת שאר חלקי הקיר. שיטה זו מקלה על איתור מוקדי כשלים באיטום.
כמה עולה בדיקת המטרה?
בדיקות ההמטרה הן שלב חיוני בתהליך האיטום, אך הן כרוכות בהשקעה כספית משמעותית. עלות ביצוע בדיקת המטרה ולאחר מכן איתור של הנזילה המחיר נעה בסביבות 700-1,500 ₪ לנקודת בדיקה (ללא מע"מ). העלות המדויקת תלויה בגורמים ספציפיים כמו היקף השטח המוצף, משך זמן הבדיקה ומורכבות העבודה הנדרשת. לעיתים, עשויה להיות דרישה לבצע את הבדיקה עם סנפלינג שתייקר את המחיר.